Whatsapp

Kepçe Kulak & Tedavisi

Çocuklar acımasız, aklındakileri dosdoğru söylüyorlar. Çünkü empati yetenekleri henüz gelişmiş değil. Bu yüzden özellikle çocukluk döneminde bazı farklılıklar çocukların psikolojini olumsuz etkileyebiliyor. Sadece çocuklukta da değil üstelik, büyüdükçe bu problem kişisel bir komplekse, özgüven kaybına sebebiyet verebiliyor. Bu farklılıkları düşündüğümüzde de ilk akla gelen sorun, genellikle kepçe kulak problemi oluyor. Yetişkinler için henüz geç kalınmış değil, bu sorunun oldukça basit bir çözümü var. Çocukları içinse daha yolun başında bu sorundan kurtulmak mümkün.

Kepçe Kulak Estetiği

Kepçe kulak dendiğinde genellikle büyük bir kulak algısı oluşsa da aslında soruna neden olan şey kulağın büyüklüğü değil, kıkırdak yapısıdır. Kulağın kıvrımlarının yetersiz olması, üst kulağı olduğundan daha geniş, büyük gösterir. Kulakla baş arasındaki açı kıvrılma olmadığı için genişler. Kepçe kulak sorununun çözümü de bu nedenle kulağı küçülterek değil, olması gereken kıvrımları kulağa kazandırarak elde edilir.

Kulak anomalileri çoğunlukla doğumsal nedenlere bağlıdır. Kulağın kafatasına açısının doğuştan geniş olduğu, üst ya da alt kısmında veya her iki tarafında belirgin olduğu durumdur. Kulak kıkırdağında, kulağın enini daraltan kıvrımlar yetersiz olduğu için, kulak olduğundan büyük görünür. Bu görünüm arkadan daha çok kendini belli eder.

Kepçe kulak problemini, kadınlar veya uzun saçlı erkekler, genellikle saçlarıyla kulaklarını örterek kamufle ederler. Ancak bu kişilerin hemen hemen hepsi, gönül rahatlığıyla saçlarını toplayamamaktan şikayetçi olurlar. Kişinin yaşam konforunu ve özgüvenini bu nedenlerle olumsuz etkileyen bir problemdir.

Çocuklarda kulak gelişimi 6 yaşında tamamlanmış olur. Çocuk 6 yaşına geldiğinde kulakta bir deformasyon gözlemleniyorsa artık bu durumun kendiliğinden geçmesini beklemek, gerçek dışı bir iyimserlik olacaktır. Ancak çocuk bu durumdan rahatsız değilse, ailenin kesinlikle ameliyat konusunda ısrarcı olmasını önermeyiz. Kepçe kulak sorunundan dolayı çocuğun özgüven kaybı yaşama durumu varsa ya da sosyalleşme problemi, çekimserlik yaşıyorsa ailenin bu konuda farkındalığının yüksek olması önemlidir. Ameliyat konusunda aceleci davranmaya gerek yoktur çünkü ne zaman bunun bir probleme dönüştüğünü fark eder ve ameliyat kararı verirseniz kepçe kulak ameliyatını yaptırabilirsiniz. Erken ya da geç olmasının hiçbir önemi yoktur.

Çocuklarda 6 yaş itibari ile kepçe kulak ameliyatı yapılabilir. Üst sınırı zaten yoktur, dileyen dilediği yaşta bu çözümü tercih edebilir.

Otoplasti denen bu operasyon, genel anestezi gerektirmez. Lokal anestezi veya sedasyon yardımıyla rahatlıkla uygulanabilir. Genellikle kulak arkasından yapılacak neredeyse görünmeyecek küçüklükte bir kesiyle bölgeye girilir ve gerekli kıvrımların oluşması işlemi yapılır. Cerrahın tercihine ve kulağın yapısına göre bazen kesi kulağın ön tarafından bazen de arka tarafından yapılabilir. Önden kesi yapıldığında işler daha kolay ilerlese de kesi izinin arkada kalması açısından genellikle kulağın arkası tercih edilir. Çoğunlukla kepçe kulak görünümünün nedeni, kulaktaki kıvrımların yetersizliğinden kaynaklanır. Yani kulağın kafatasına göre konumu, açısı olması gereken şekildedir. Sadece kıvrım kazandırılması yeterlidir. Bu durumda yapılan işleme "modifiye kaye" denir. Modifiye kaye yöntemi, sadece iğne delikleri ile bölgeye girmek ve bu şekilde düzeltme işlemini gerçekleştirmektir. Yani herhangi bir kesiye gerek duyulmaz.

Kulağın deformasyon derecesine göre değişmekle birlikte ortalama bir saat kadar süren bir ameliyattır.

Ameliyattan sonra dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Operasyon tamamlandığında her iki kulağa da üzerine baskı yaratacak şekilde sargı yapılır. Bu sargılar çıktıktan sonra da doktorunuzun belirleyeceği süre zarfında, bandaj kullanımı önerilir. Ameliyatın sonrasındaki bir iki gün bölgede ağrı hissedilir. Şişlik ve kızarıklık da hemen hemen her ameliyat sonrasında görülür. Ancak tüm bu şikayetler an fazla 5 gün içinde ortadan kaybolur. Ameliyatın sonuç başarısını artırmak için bir buçuk aya kadar bandaj kullanımı önemlidir. Özellikle yatarken bandaj kullanılması önerilir. İyileşme süreci tam olarak bitmeden ağır sporlardan kaçınmak, ameliyat yerini zorlayacak aktivitelerden uzak durmak gereklidir.

Kepçe kulak ameliyatının farklı uygulama teknikleri mevcuttur. Bu yöntemlerin hemen hepsi de kalacak olan izi minimum seviyede ve görünmez bir bölgede tutmaya yöneliktir. Kesi yapılmadan sadece iğne ile yapılan uygulamalarda hiçbir iz kalmaz. Kulağın önü veya arkasından kesi ile yapılan işlemlerde ise son derece küçük, hissedilmeyen bir iz kalır. Çoğunlukla kulağı arka tarafından yapıldığı için de bu iz sizin ve çevrenizdekilerin göremeyeceği bir yerde saklanır.

Ameliyattan sonra doktorunuzun vereceği talimatlara harfiyen uyduğunuz takdirde ameliyatın sonuçları kalıcı ve sonsuza dek yüz güldürücü olacaktır.